„REGÖSÖK HÚRJÁN…” és „TÁLTOS VILÁG”

„REGÖSÖK HÚRJÁN…” és „TÁLTOS VILÁG”

FELHÍVÁS

A Magyar Versmondók Egyesülete és a TEMI Fővárosi Művelődési Háza meghirdeti a
„REGÖSÖK HÚRJÁN…” vers- és prózamondó versenyt, valamint a
„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozót.

 A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny és a „Táltos világ” népmese és népballada találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A két főszervező hagyományosan magas színvonalú találkozója keretében versenybe hívjuk a gyermekeket és a felnőtteket is.

„REGÖSÖK HÚRJÁN… „
vers- és prózamondó verseny

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.

A verseny és a jelentkezés feltételei:

  1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10-14 éves vers- és prózamondók vehetnek részt. Minden versmondó csak egy helyszínen versenyezhet, az iskolájához legközelebb eső NépmesePontban, vagy a „Regösök húrján…” verseny hagyományos elődöntő helyszínein (ld. lentebb).
  2. A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük.
  3. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-14 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.
  4. A továbbjutók a döntőben is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőben versenyeztek.
  5. A verseny helyszínein rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.

„TÁLTOS VILÁG” 
Népmese- és Népballada Előadói Találkozó

A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr próza- és mesemondók jelentkezését várjuk az alábbi kategóriákban:

I. Népmese        II. Népballada

 A nevezés feltételei:

 A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.

A két verseny elődöntői azonos helyszíneken és időpontokban zajlanak, az alábbiak szerint, a NépmesePontokban:

  • Dunaújváros: 2019. április 27.
  • Miskolc: 2019. május 3.
  • Nyíregyháza: 2019. május 4.
  • Keszthely: 2019. május 10.
  • Sopron: 2019. május 18.
  • Tatabánya: 2019. május 24.
  • Kiskunfélegyháza: 2019. május 25.

Minden felsorolt városban tehát a helyi NépmesePont ad otthont az elődöntőket jelentő regionális találkozóknak. A versenyekre az egyes helyszíneknél megjelölt határidőig lehet jelentkezhetni, a mellékelt nevezési lapon, amelyen konkrétan meg kell jelölni, hogy melyik NépmesePontban zajló elődöntőre jelentkezik a versenyző.

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny esetében lehetőség van a megmérettetésre a fenti városokon túl még a verseny hagyományos elődöntő helyszínein is: Budapest, Jászfényszaru, Kecskemét, Ikervár, Lendva, Nagyatád, Szekszárd, Vál, Veszprém. Ez utóbbi elődöntőknek külön felhívása és jelentkezési lapja, illetve nevezési határideje van! Ha valaki ezekre a helyszínekre jelentkezik, akkor a NépmesePontokban csak a Táltos Világ versenyre nevezhet, a Regösök húrján… versenyre értelemszerűen nem, hiszen egy versenyen csak egy elődöntőn van lehetőség a megmérettetésre!

A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre, 2019. április 15-ig:

Kompos-Vincze Nikolett – versmondoversenyek@gmail.com

A felhívás ITT, a jelentkezési lap pedig ITT, valamint a vers.hu oldalon, a Versenyek linken tölthető le.

A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, késő tavasszal, várhatóan június 1-jén.

A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.

A találkozókról információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető.

www.nepmesepont.hu