Eseménydús december a NépmesePontban

Eseménydús december a NépmesePontban

Decemberben három rendkívüli esemény is akadt a NépmesePont programkínálatában. Az első kettőt az ünnepvárás ihlette: a hagyományokat felelevenítő programok és a kézműves foglalkozások is a karácsonyi készülődés jegyében teltek. A harmadik egy szomorú bibliai történthez, az aprószentek napjához kötődött. 

Elsőként a Tündérek napján alkothattak a gyerekek – akár szüleikkel közösen – mézeskalácsdíszeket és -ajándékokat. A tésztagyúrástól egészen a díszítésig minden apró részlet saját kezű munka volt, s láthatóan örömet szerzett valamennyi résztvevőnek. Később Kelemen Petra Piroska mesélt a gyerekeknek, bevonva őket szereplőként a történetbe. Végezetül a magyar adventi koszorú szimbolikájáról esett szó, majd gyertyagyújtással és közös énekléssel zárult a meghitt családi nap.

Karácsony előtt néhány nappal – az Ajándékkészítés kézzel-szívvel elnevezésű programon – angyalok és különböző dísztárgyak készültek. Valamennyi a hatalmas szeretet apró jelképeként került ki a szorgos kis kezek alól.

Az ünnepet követően az Aprószentek napján glóriával ékesített rongybabákat készíthettek a gyerekek, és a bibliai történethez kötődő suprikálás (vesszőzés) hagyományát ismerhették meg. Ehhez fűzfavesszőből fonták a korbácsot, majd színes pántlikákkal ékesítették azt. Az egészség- és termékenységvarázsló rítushoz egy vállalkozó szellemű legény is akadt, aki pásztorfiúnak öltözött. 
A kísérő szülők most is részesei voltak a programnak, s a tárgyalkotásnak: az ügyeskezű édesanyák edényalátéteket készítettek a fűzfavesszőből.

 

 

 

A NépmesePontba 2020-ban is érdemes minél többször ellátogatni. Minden nagyobb ünnepkörhöz készülünk színes családi programmal: felelevenítjük a hajdanvolt szokásokat, alkotunk közösen, s neves előadóművészeket várunk.

A legközelebbi programok: 
2020. január 18., 15:00 h
Nagyi, mesélj!

2020. február 1., 16:00 h
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja
gyertyamártás

2020. február 15., 15:00-18:00 h
Királylányok és királyfiak napja
Farsangi családi nap. Mesél: Écsi Gyöngyi