Nemhogy megújul a ‘Puskin’, de új művelődési házat kapnak a bánhidaiak

Nemhogy megújul a ‘Puskin’, de új művelődési házat kapnak a bánhidaiak

A Hagyomány és megújulás a közösségi művelődésben Tatabányán elnevezésű pályázat végső célkitűzése az, hogy a helyi közösségek aktív részvételével, tudatosságának fokozásával új lendületet kapjon a helyi közösségi-kulturális közélet. A 750.000.000 Ft-os támogatás lehetőséget teremt a közösségek által megálmodott programok megvalósítására, az azokat szolgáló eszközök beszerzésére, valamint a közösségeknek otthont adó városrészi művelődési házak korszerűsítésére, tereinek megújítására. 

A munkák Bánhidán, a Puskin Művelődési Házban már javában folynak. Ennek kapcsán nyilatkozott Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója. A rövid riportban elmondta, hogy a felújítást követően a ‘Puskin’ előtere egy régi-új funkciót kap: galéria kerül kialakításra, ahol a városrészben élő, vagy az ide kötődő amatőr alkotók kapnak megmutatkozási lehetőséget. A pár éve indított Zenés nyári esték szabadtéri sorozat is megszépült környezetben folytatódhat, s úgy, mint eddig, a családok találkozási pontjaként gondolunk rá.

A beruházással kapcsolatos konkrétumok mellett említést tett arról is, hogy már a stratégia megalkotásakor is azt fogalmaztuk meg, hogy a településrészi művelődési házak közösségi, közösségépítő- és befogadó funkciókat látnak el, s szolgálják azokat a hagyományos közösségeket, amelyek a városban működnek: nem a kultúraközvetítés, nem a rendezvények, nem az attrakciók a legfontosabbak, hanem az, hogy ezek a közösségek megfelelő körülményekre találjanak.

Az Agorában bevett gyakorlat, hogy a művelődési házakat rendszeresen látogató és használó közösségek képviselőit minden év elején – workshop keretében – kérdezzük meg arról, mi az, amit fontosnak gondolnak, mit kérnek a művelődési háztól, hogyan látják a vezető munkáját, s mi ennek megfelelően működünk.

Salamon Hugó – a terveket ismerve, s a munkálatokat látva – elmondta: nemhogy megújul a ‘Puskin’, de egy új művelődési házat kapnak a bánhidaiak!