65 millió forintból újul meg a Puskin Művelődési Ház

65 millió forintból újul meg a Puskin Művelődési Ház

A Kertvárosi Bányász Művelődési Ház után a bánhidai Puskin Művelődési Ház is megújulhat egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően. A mintegy 36,5 millió forintos támogatással megvalósuló energetikai korszerűsítéshez szükséges közel 30 millió forintos önrészt az önkormányzat biztosítja.

A kivitelező ISV Építőipari Kft. már meg is kezdte a munkálatokat, melynek részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Ablonczy Dánielné önkormányzati képviselő asszony számolt be a helyszínen.

A Kossuth Lajos utcai épület 1978-ban épült. 40 esztendős fennállása alatt kisebb-nagyobb felújításokat és állagmegőrzési munkákat elvégeztek rajta, most azonban nagyszabású energetikai korszerűsítés kezdődött a falai között. A művelődési ház fűtését kettő, már elavultnak mondható – nagy mennyiségű vizet forgató rendszerű  – gázkazán biztosítja, melyek energiafogyasztása jóval nagyobb a mai korszerű kazánokénál. A zuhanyzók kivételével melegvíz nincs sem az öltözői mosdókban, sem az illemhelyiségekben. A büfében egy régi vízmelegítő szolgáltatja a melegvizet.

A korszerűsítés keretében ezért az önkormányzat lecseréli a központi fűtésrendszert: új csöveket, radiátorokat, szabályozó szelepeket, valamint kondenzációs kazánokat telepítenek. A homlokzatot és a lapostetőt az energetikai elvárásoknak megfelelő hőszigeteléssel látják el, a tetőre új vízszigetelés is kerül. A korábbi felújítás során kimaradt ablakokat, ajtókat is korszerű, hőszigetelt, műanyag nyílászárókra cserélik. A villamos hálózat felújítása is megvalósul (vezetékek cseréje, főelosztó cseréje, kapcsolók, dugaljak cseréje).  A melegvíz vezetékeket kiépítik a mosdókban és a büfében is. Az utóbbi helyiségbe új vízmelegítő is kerül.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Forrás: www.tatabanya.hu