Lúdas Matyi családi nap Tatabányán

Lúdas Matyi családi nap Tatabányán

Megtelt a NépmesePont a Lúdas Matyi családi napon, amelyen örömmel tapasztaltuk, hogy a lassan eltűnő szokásokra és a távolban élő csángó magyarok táncaira milyen sokan kíváncsiak.

A programra érkező családok szívesen foglalatoskodtak a tollfosztással, s varrtak kicsi párnahuzatokat. A pihéket ezekbe gyűjtötték, a tollszárat pedig külön, hiszen a régebbi időkben mindent felhasználtak az emberek: a szúrósabb részeket díszpárnákba töltötték, arra az is megfelelt.

Kissé arrébb, lenvászonra téve, egy nagy teknőben kukoricacsövek várták, hogy szorgos kis kezek lemorzsolják a kukoricaszemeket. A csutkák aztán kendőbe burkolva, szoknyába bújtatva babává változtak, s a pici párnákon egy kicsit megpihenhettek.

Ötóra tájban érkezett a Hetedhét zenekar, s két kört alakítva – hogy mindenki elférjen – közös táncot jártunk a régies hagyományt új elemekkel ötvöző moldvai zenére.

A következő családi nap december 14-én, szombaton (egy áthelyezett munkanapon) lesz. Délután 15:00 és 18.00 h között várjuk az érdeklődőket: Kelemen Petra Piroska lesz a vendég, aki tündérmesével varázsol el mindenkit. Emellett pedig mézeskalácsot sütünk és csuhéból díszeket készítünk.

Érdemes figyelni híreinket, mert más alkalommal is sütünk mézeseket.

Csendes adventi várakozást kívánunk!

Lúdas Matyi családi nap

Közzétette: A Vértes Agorája – 2019. november 13., szerda