Fehérlófia – Magyar Képmesék

Fehérlófia – Magyar Képmesék

A jelentkezési határidő:
2021. február 17. és május 4.

A jelentkezési lapot INNEN lehet letölteni.

Népmese-, és balladamondásra épülő videóverseny
FELHÍVÁS

A Magyar Versmondók Egyesülete és a NépmesePont
élőszavas népmesemondásra épülő videó pályázatot hirdet.

 

Figyelem! Figyelem!
Jönnek a Magyar Képmesék!

Ha bírod a kalandot, ha úgy érzed, Te is vagy annyira bátor és elszánt, mint a mesék legkisebb királyfija, akkor gyere és örökítsd meg egyik kedvenc mesédet. Mesélj, játssz, filmezz és mutasd meg, Te hogyan keltenéd életre a népmesék és a mesehősök világát!  

 A nevezőknek egy általuk választott népmesét vagy népballadát, balladát kell feldolgozni, akár forgatott, akár animációs videó formájában. A pályamunka műfaja és technikai kivitelezése teljesen szabadon választott (pl. film, animáció, bábfilm, pixilláció, gyurmafilm, homokfilm, fotó animáció, papírkivágás, stop-motion, zenés videóklip stb.). A pályázat célja az anyanyelv, mesék általi megőrzése és ápolása, ezért az egyedüli megkötés, hogy a mesékben elhangzott szövegét a pályázóknak kell előadni. Ez alól csak a beszédben akadályozott, fogyatékkal élő versenyzők képeznek kivételt.

A felhívás a fiatalabb korosztályt is megcélozva és a 21. századi mobilkommunikációs eszközök létjogosultságát elismerve a mesemondás mellett a kreatív készséget, a vizuális megvalósítást próbálja erősíteni.

A versenyre korosztályi megkötés nélkül bárki jelentkezhet, maximum három pályaművel. Az egyéni indulás mellett lehetőség van csoportok (alkotócsoportok, stáb, szakkörök stb.) nevezésére is.

A sikeres nevezés feltétele a jelentkezési lap hiánymentes kitöltése. A videót az alábbi fájlformátumok valamelyikében kell feltölteni: mpeg .mpg .mp4 .wmv

A pályaműnek szánt videoklipet a YouTube videó-megosztó portálra kell feltölteni „Magyar képmesék 2021” címmel. Kérjük, hogy az elektronikusan kitöltött nevezési lappal együtt küldjék meg a feltöltött videó linkjét is.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A közönségdíj az online szavazatok alapján fog eldőlni. A pályamunkák bemutatására és a díjátadóra a Magyar Képmesék regionális szemléjén kerül sor a NépmesePontban, ahol nyilvánosan levetítjük az előzsűrizett produkciókat, amik közül a legjobbat Fehérlófia plakettel tüntetjük ki.

A zsűri értékelését követően a résztvevőket emléklappal, a helyezetteket oklevéllel és ajándékkönyvvel vagy DVD-vel jutalmazzuk.

A nyilvános filmvetítés helyszíne: a NépmesePont
Nevezési és beküldési határidő: helyszínenként eltérő

A válogatott klipek vetítése és értékelése az alábbi NépmesePontban zajlik:

  • Keszthely: 2021. február 20. Jelentkezési határidő: 2021. február 10.
  • Tatabánya 1.: 2021. február 27. Jelentkezési határidő: 2021. február 17.
  • Dunaújváros: 2021. április 17. Jelentkezési határidő: 2021. április 7.
  • Nyíregyháza: 2021. március 19. Jelentkezési határidő: 2021. március 9.
  • Miskolc: 2021. március 20. Jelentkezési határidő: 2021. március 9.
  • Kiskunfélegyháza: 2021. április 30. Jelentkezési határidő: 2021. április 20.
  • Sopron: 2021. április 23. Jelentkezési határidő: 2021. április 13.
  • Tatabánya 2.: 2021. május 14. Jelentkezési határidő: 2021. május 4.

A kialakult helyzetre tekintettel az elődöntők kizárólag digitális formában valósulnak meg.
A nevezési lapon kérjük, pontosan tüntesse fel, hogy melyik NépmesePontban zajló versenyre jelentkezik a versenyző. Ez nem lehet más, mint a lakóhelyéhez, tanulók esetében az oktatási intézményhez legközelebb eső fenti NépmesePontok egyike.

Zsűritagok, szaktanácsadók:
A Magyar Versmondók Egyesülete által felkért filmes, előadóművész és népművész szakemberek, akik korosztályonként külön értékelik a pályaműveket.

A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztott alkotások a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, várhatóan május végén.

A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg:
A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.

nevezési lap és a filmes hozzájárulási nyilatkozat jelen felhívás elválaszthatatlan része. A nevezés csak az aláírt nyilatkozattal együtt érvényes!
A nyilatkozatot kiskorú jelentkező esetén annak törvényes képviselője írja alá.

A nevezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre: versmondoversenyek@gmail.com

A versenyről szükség esetén információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető.

www.nepmesepont.hu