Megáll az idő… | Záray-Vámosi emlékest

Megáll az idő… | Záray-Vámosi emlékest

Záray Márta és Vámosi János kettősét idézte a Puskin színpadára a Megáll az idő… című műsor egy novemberi borongós hétfőn. Az őket megelevenítő Dominek Annát és Horváth Andort – akik csupán felvételekről ismerhetik a legendás művészházaspárt – érezhetően magával ragadta a hazai könnyűzene két meghatározó alakja, közel 50 éves pályafutásuk, s a belőlük sugárzó harmónia.

A hosszú művészi életút – s a szinte beláthatatlan repertoár – legismertebb dalai csendültek fel Bánhidán, azok között a falak között, ahol – ahogy emlegették őket – Záray-Vámosi is gyakori vendég volt. A műsor egészét a tisztelet és a szeretet hatotta át, és a tökéletes felkészültség igénye jellemezte. Dominek Anna és Horváth Andor nem esett az utánzás hibájába, ugyanakkor egy-egy gesztussal, s az átvezető szövegekkel megidézték Záray Mártát és Vámosi Jánost: Márta vibráló személyisége, Jani csendes szerénysége, s a közöttük szinte mindig ott lappangó szeretetteljes évődés a közönség számára nagyon is ismerős volt.

S ezt a közönséget az érkezéskor – személyes emlékeket őrző – főként idős emberek alkották, ám távozáskor – láss csodát! – csupa megfiatalodott, fürgébben járó, szélesebben mosolygó, a jó érzéseinek boldogan hangot adó látogató hagyta el a koncert helyszínét.

A Puskin Művelődési Háznak, amelyet 72 éve éppen ezen a napon – november 7-én – adtak át, szebb, méltóbb ünnepet nem is kívánhattunk volna.